Mariahout bestaat 85 jaar

We gaan een heel aantal jaren terug in de tijd, 85 jaar welteverstaan. Daar komen we aan bij het ontstaan van ons pittoreske ontginningsdorp. Een dorp waarbij woeste gronden in het noordwesten van Lieshout massaal zijn ontgonnen. 

In 1933 werd de kerk van de nieuwe parochie ingewijd en kreeg ons dorp de naam Mariahout. Genoemd naar de patrones van de parochie en de plaats Lieshout, waar de parochie een afsplitsing van was. Bouwpastoor was onze welbekende Pastoor Van Eijndhoven.

De namen Maria en Bernadette zijn tot alle aspecten van ons dorpsleven doorgedrongen. Maria kennen we allemaal wel, inderdaad, de moeder van Jezus. Maar Bernadette zal wellicht minder bekend zijn. Zij is een Frans katholiek heilige. De visioenen van Bernadette vormden de aanleiding voor het ontstaan van Lourdes als bedevaartsoord. Zo is ook onze Lourdesgrot ontstaan die nog steeds heel veel pelgrims trekt.

Het processiepark is een gevolg van de grot, vanwege de processies die destijds gehouden werden bij het café Pelgrimsrust. Nu is dat café- restaurant De Pelgrim.

Op dit moment wordt het park gerenoveerd om opnieuw in gebruik te nemen. 85 jaar na dato vindt in juni de heropening plaats. Een memorabel moment als je het ons vraagt. Net zoals de oprichting van ons dorp. 

Dit heuglijke feit willen we wederom met jullie, onze buurtgenoten, uitgebreid gaan vieren. Vroeger ging een uitnodiging per postduif, brief of misschien zelfs met rooksignalen. Anno 2018 hebben we onze eigen website!

Kijk, beleef en proef de festiviteiten van Mariahout85!

Mariahout anno nu
Oude luchtfoto van Mariahout
Oude kaart van Mariahout